Wanneer u op zoek bent naar voetverzorging, is het belangrijk om te weten welk type pedicure het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie. Hieronder leggen we het verschil uit tussen een pedicure en een medische pedicure.
ℹ️ Belangrijk: Vanwege de toegenomen vraag en langere wachttijden vragen wij u vriendelijk om vooraf goed te overwegen bij welke pedicure u een afspraak maakt. Zo zorgen we samen voor de juiste zorg op de juiste plek.
✅ Pedicure
Voor iedereen zonder onderliggende medische aandoeningen.
- Verwijderen van eelt, likdoorns en kloven;
- Knippen en verzorgen van teennagels;
- Behandelen van ingroeide nagels (zonder actieve ontsteking);
- Bewerken van verdikte en pathologische nagels;
- Advies over voetverzorging en schoeisel.
Soms heeft de pedicure extra scholing gevolgd m.b.t.
- Nagelbeugel bij ingroeinde nagel,
- Anti druk (orthesiologie);
- Nagel reconstructie/reparatie,
- Schimmelnagel analyse (kalknagel) gevolgd.
Geen verwijzing nodig. Deze voetzorg kan u niet declareren bij zorgverzekeraar of belastingdienst.
✅ Medische pedicure
Speciaal voor mensen met een medische aandoening,
- Diabetes
- Reuma
- Vaatproblematiek
- (Poly)neuropathie
- Wondgevoelige of kwetsbare huid
Veel mensen kiezen voor een medische pedicure voor algemene voetzorg omdat men denkt dat het dan anders verloopt dit is echter NIET juist. Het verschil zit in de extra medische scholing: een medische pedicure is opgeleid om complicaties bij risicovoeten tijdig te herkennen en hier adequaat op te reageren. Door contact te leggen met uw hoofdbehandelaar of podotherapeut.
Om de voetzorg goed af te stemmen op uw situatie, is het verstandig om een verwijzing mee te nemen van uw huisarts, medische specialist of podotherapeut.
Deze verwijzing bevat een omschrijving van uw aandoening en het bijbehorende risicoprofiel en zorgprofiel. U kunt deze informatie ook “digitaal” met mij delen voorafgaand aan de behandeling.
Veel medische pedicures hebben een samenwerkingsovereenkomst met podotherapeuten voor het uitvoeren van bekostigde risicovoetzorg. Dit betekent dat behandelingen soms (deels) vergoed worden vanuit de zorgverzekering
Vergoedingen zorgverzekering
De vergoeding voor medische voetzorg vanuit uw zorgverzekering is alleen mogelijk wanneer u een verwijzing heeft met hierop uw zorgprofiel van een podotherapeut waarmee de praktijk een samenwerkingsovereenkomst heeft.
Zorgprofiel 0
Geen vergoeding of belasting voordeel.
U heeft geen verhoogd risico op voetulcera:
- Geen perifere vaataandoeningen;
- Geen sensibiliteitsverlies (gevoel verlies).
Het is belangrijk dat u de medische pedicure regelmatig bezoekt, bij voorkeur minimaal vier keer per jaar. Op deze manier kunnen eventuele complicaties vroegtijdig worden opgespoord
Zorgprofiel 1
- Geen vergoeding uit de basisverzekering.
- Mogelijk gedeeltelijke vergoeding via aanvullende verzekering.
- Je hebt recht op een jaarlijkse voetscreening door hoofdbehandelaar of podotherapeut, maar pedicure behandelingen zijn voor eigen rekening tenzij aanvullend verzekerd bent. declaratie dient u zelf te verzorgen.
Zorgprofiel 2, 3 of 4
- Wel vergoeding uit de basisverzekering,
- De vergoeding geldt voor instrumentale medische noodzakelijke voetzorg die gericht is op het voorkomen van ulcera (wonden) of complicaties bij risicovoeten. volgens verkregen digitale zorgplan podotherapeut
⚠️ Belangrijk:
Toegepaste technieken zoals nagelbeugels of ortheses worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Let op: aanvullende algemene voetzorg
Algemene voetzorg zonder medische noodzaak of verhoogd risico op (ulcera) wondvorming valt buiten de medisch noodzakelijke voetzorg. Deze aanvullende behandeling is dus niet inbegrepen in een eventuele vergoeding vanuit de zorgverzekering.
Uiteraard verlaat u de praktijk met volledig verzorgde voeten. Voor deze extra zorg breng ik een toeslag van €13,50 in rekening.
Bent u het hier niet mee eens?
Laat het dan voorafgaand aan de behandeling weten, zodat ik deze aanvullende zorg achterwege kan laten.